Jeżeli już podjąłeś decyzję o zakupie prostownika , to z pewnością wiesz, jak nieciekawym doświadczeniem jest, gdy nagle rozładuje Ci się akumulator. Wystarczy, że zapomnisz wyłączyć światła samochodu, a rano okazuje się, że nie da się odpalić silnika i nie masz czym dojechać do pracy.
Mróz nie sprzyja akumulatorom
Bardzo niskie temperatury również mogą spowodować brak prądu w samochodzie. Nie trzeba wtedy udawać się do mechanika, ani prosić o pomoc w postaci podłączenia kabli do jego samochodu sąsiada. Jeżeli masz swoje prostowniki, to nie będzie Ci straszna nawet najbardziej awaryjna sytuacja. W jaki sposób wybrać najlepszy model prostownika?
Typy prostowników
W sklepach prostowniki dostępne są głównie w trzech rodzajach. Różnią się budową wewnętrzną. Najprostsze oraz najbardziej popularne są standardowe modele. Są to transformatory, które nie mają żadnych dodatkowych elektronicznych systemów. Do ładowania akumulatorów w samochodach osobowych na pewno będą odpowiednie, bo te auta zazwyczaj są wyposażone w system ochrony przed uszkodzeniem. Modele te zazwyczaj mają atrakcyjną cenę.
Prostowniki mikroprocesorowe
Bardziej zaawansowanym modelem są prostowniki mikroprocesorowe. Za ich pomocą możesz podładować akumulator bez jego odłączania. Gwarantują stabilizację napięcia i samoczynne wyłączanie się po zakończeniu ładowania. Mają również bardzo wiele zabezpieczeń przed awariami, które wiążą się ze zwarciami. W fazie spoczynku służy on do mierzenia napięcia w akumulatorze. W razie jakiejkolwiek sytuacji awaryjnej, polegającej na spadku napięcia, prostowniki automatycznie włączają się. Dzięki temu akumulator już nigdy się nie rozładuje.
Tradycyjne prostowniki
Tradycyjne prostowniki do akumulatora są trzecim rodzajem w ofercie producentów. Przeznaczone są one do ładowania największych akumulatorów, które stosuje się w profesjonalnych maszynach i w autach na napęd elektryczny. Wybierz model prostownika najlepiej dopasowany do Twoich indywidualnych potrzeb. Sprawdź do jakiego akumulatora jest dostosowany dany prostownik: kwasowo-ołowiowego czy żelowego.